متر و معیاری برای تشخیص یک لوگوی خوب

نویسنده: مجتبی حسن پور

روزانه در دنیا لوگوهای زیادی طراحی و قسمتی از آن ها نیز تایید و به کار گرفته می شوند. طراحی لوگوی خوب امروزه با هر هزینه و کیفیتی قابل دسترسی است تا جایی که وب سایت هایی نیز وجود دارند که فقط کافیست شما نام و موضوع را تایپ کنید و در کمتر از ۵ ثانیه چهار طرح لوگو ارائه می شود و در مرحله بعد می توانید با همان وب سایت ادیت کرده و فایل نهایی را تحویل بگیرید! در این میان نمی توان تخمین زد که روزانه چند لوگو متولد می شوند.

طراحی لوگوی خوب به صورت حرفه ای کار پر زحمتی است و نیازمند دانش و خلاقیت توامان با توانایی در اجرا و ارائه خوب. به دلیل اینکه کار طراحی و اگر دقیق تر بگوییم دیزاین، حرفه ای است مابین هنر و کاربرد، همیشه نیازمند تایید کارفرماست؛ اینجاست که نقطه نظرهای کارفرمای حرفه ای و غیر حرفه ای در خروجی نهایی اثر گرافیکی بسیار تاثیرگذار است.

برای شناخت بیشتر معیارهایی برای سنجش یک لوگوی خوب از لوگویی ضعیف تر، در ادامه معیارهای یکی از برترین طراحان لوگوی دنیا را با هم می بینیم. اگر علاقمند به برندسازی هستید، اینجا کلیک کنید.

طراحی لوگو مطابق با معیارهای پائول رند (Paul Rand)

پائول رند، کارگردان هنری آمریکایی و یک گرافیک دیزاینر است که به سبب طراحی لوگوهایش مشهور است. از جمله لوگوهای مشهوری که او طراحی کرده می‌توان به لوگوی IBM ، UPS ، Enron, Morningstar، وستینگ هاوس، ABC و لوگوی کامپیوترهای NeXT (استیو جابز) اشاره کرد.

ویژگی لوگو خوب | طراحی لوگو | لوگو خوب

نمونه هایی از لوگوهای پائول رند

داستان مشهور قرارداد یکصدهزار دلاری استیو جابز برای لوگوی Next با پائول رند را حتما شنیده اید. وقتی که جابز از او خواست تا چند نمونه لوگوی خوب طراحی کند تا او بتواند یکی از آن ها را انتخاب کند، وی در جواب گفت: من مشکل شما رو حل خواهم کرد و شما دستمزد مرا پرداخت خواهید کرد. شما مجبور نیستید این راه‌حل (لوگو) را به کار بگیرید. اگر چندین گزینه برای انتخاب می‌خواهید، بروید و با کس دیگری مذاکره کنید.
برای پرزنت کار، پائول رند دفترچه ای ۱۰۰ برگی از روند قدم به قدم پیشرفت پروژه تا رسیدن به طرح نهایی ارائه کرد. سال ها بعد پائول رند گفت استانداردهای بنیادی که او در طراحی لوگوی NeXT ایجاد کرد جهان طراحی لوگو را تغییر خواهد داد.

ویژگی لوگو خوب | طراحی لوگو | لوگو خوب

برگ هایی از کتابچه پرزنت لوگوی NEXT

به گفته‏ ی رند، اصول بنیادین یک لوگو شامل شناخت و سادگی در معنی آن است.

۷ معیار سنجش یک لوگوی خوب

۷ قدمی که پائول رند هنگام طراحی یک لوگوی خوب در نظر می‌گرفت شامل موارد زیر می‌شود:

۱ – آیا این لوگو قابلیت تمایز (با لوگوهای دیگر) دارد؟
۲ – آیا خوب دیده می‌شود؟
۳ – آیا قابلیت انطباق (با موضوع کاری شرکت) را دارد؟
۴ – آیا به خاطر سپرده می‌شود؟
۵ – آیا جهان شمول است؟
۶ – آیا به زمان وابسته نیست؟
و تنها زمانی که تمامی پرسش‌های بالا مثبت بود باید آخرین سوال را بپرسید:
۷ – آیا ساده است؟

این هفت فاکتور می توانند چک لیست خوبی برای تایید یا اصلاح لوگو هم از طرف کارفرما و هم طراح باشد.

برای هر مرحله به جز مرحله آخر، امتیازی را از ۱ تا ۱۰ در نظر بگیرید و برای گام نهایی، یعنی سنجش سادگی، امتیازی را از ۱ تا ۱۵ در نظر بگیرید. این کار به طور دقیق و حساب شده‌ای وزنی را به آنچه برای یک لوگو اهمیت دارد می‌دهد. امتیازی برابر ۷۵ عالی و تمام عیار است و هر چیزی که پایین‌تر از ۶۰ باشد، مناسب نیست.

در ادامه به بررسی یکایک آنها می پردازیم:

۱ – آیا این لوگو قابلیت تمایز (با لوگوهای دیگر) را دارد؟

به عبارتی آیا مخاطب با دیدن آن، لوگوی شما را با رقبا اشتباه می گیرد یا خیر؟ دقت کنید که باید با شمایل رقیبانتان مقایسه شوید چون در کنار آن ها دیده می شوید نه با کل لوگوهای موجود. اگر شخصیت برند شما درست طراحی شده باشد، لوگو نیز به خودی خود باعث تمایز در بین رقبا خواهد شد.

لوگوی هایپ

۲ – آیا خوب دیده می‌شود؟

در این مورد خوب دیده شدن یعنی حتی وقتی پایین پوستری که شما اسپانسر شده اید و در میان انبوه لوگوها قرار دارید و طبیعتا لوگو خیلی هم بزرگ نیست، آیا کامل دیده می شود یا جزئیات آن از بین می رود.

لوگوی خوب

۳ – آیا قابلیت انطباق (با موضوع کاری شرکت) را دارد؟

آیا می توان این لوگو را برای شرکتی که فعالیتش با موضوع کار شما تفاوت دارد نیز استفاده کرد یا خیر؟ آیا در راستای هویت برند شما قرار دارد؟ در این میان اما لوگوهایی هستند که مفهومی انتزاعی دارند مانند سیب گاز زده در لوگوی اپل که با توجه به مفهومی که منتقل می کند باید بررسی شود نه صرفا شکل ظاهری آن.

لوگوی آپارات و پاما

۴ – آیا به خاطر سپرده می‌شود؟

به یادسپاری لوگو از آرزوهای هر کارفرمایی است و وقتی اتفاق می افتد که لوگویی که دارید بسیار جذاب و متفاوت خلق شده باشد. سادگی در این آیتم نقشی اساسی بازی می کند برای مثال احتمالا می توانید لوگوی فروشگاه زنجیره ای کورش را به دلیل رنگ قرمز یکسان در همه شعبه ها و همچنین لوگوی OK بخاطر بیاورید ولی لوگوی فروشگاههای شهروند را چطور؟

لوگوی شهروند و کوروش

اما جدای این ها این امر در گرو دیده شدن هرچه بیشتر لوگو پیش چشم مخاطب نیز هست. برندی که میزان حضورش در جاهایی که مخاطب حضور دارد کم است هر چقدر هم که عالی باشد، به یادسپاری کمی خواهد داشت.

۵ – آیا جهان شمول است؟

لوگویی که طراحی شده است آیا در کشورهای دیگر نیز قابل درک است و مفاهیمی را که در آن جای داده ایم در دیگر نقاط جهان قابل برداشت و تصور هست یا خیر. برای مثال اکثر لوگوهای ایرانی که صرفا از تایپوگرافی استفاده کرده اند و علامتی در کنار آن ندارند با این مشکل مواجه خواهند شد.

لوگوی خوب

۶ – آیا به زمان وابسته نیست؟

در این مورد نیز منظور استفاده از ترندهای روز در لوگو است. بطوری که ممکن است سال دیگر رنگ، فرم یا مدی که امروز جذاب است دیگر جذابیتی نداشته باشد. بنابر این استفاده از فرم های ماندگار و تثبیت شده راه بهتری به نظر می رسد. برای مثال در دوره ای استفاده از فرم های تصویری و شلوغ برای لوگوها مرسوم بود. حال که پس از چند سال به آن ها نگاه می کنیم کارهای ضعیفی به حساب می آیند. بگذریم که هنوز هم سازمان هایی به استفاده از لوگوی قدیمی خود اصرار دارند و تغییرات را نمی پذیرند.

مقایسه ای بین اولین لوگوهای طراحی شده و آخرین ورژن آن ها

مقایسه ای بین اولین لوگوهای طراحی شده و آخرین ورژن آن ها

 

۷ – آیا ساده است؟

و اما آخرین و مهمترین مورد از چک لیست پائول، در مورد هرچه ساده تر بودن لوگو است. این که در مرحله اول و با کمترین زمان قابل درک و رویت باشد و بیننده در آن به دنبال جزئیات نگردد. البته این نکته نباید با هوشمند بودن لوگو اشتباه گرفته شود. یک لوگوی خوب در عین سادگی می تواند بسیار هوشمندانه طراحی شود و در خود برای مخاطب نکته ای جالب برای کشف قرار دهد. مانند علامت فلش در لوگوی فدکس (Fedex) و یا بچه جای گرفته در لوگوی مادر و فرزند ( mother and child ).
این نکته که “ساده همیشه زیباست” از نکات کلیدی طراحی یک لوگوی ماندگار است. لوگوهایی که بنا را بر سادگی گذاشته اند همیشه در طول زمان برای به روز دیده شدن، کمترین تغییرات را لازم داشته اند.

مقایسه تغییرات اندک لوگوی BMW در مقایسه با تغییرات زیاد در لوگوی Ford برای به روز شدن.

مقایسه تغییرات اندک لوگوی BMW در مقایسه با تغییرات زیاد در لوگوی Ford برای به روز شدن.

خواندن مقاله چرا ری ‏دیزاین؟ هم به شما پیشنهاد می شود

متر و معیاری برای تشخیص یک لوگوی خوب

این که در مرحله اول و با کمترین زمان قابل درک و رویت باشد و بیننده در آن به دنبال جزئیات نگردد. البته این نکته نباید با هوشمند بودن لوگو اشتباه گرفته شود. یک لوگوی خوب در عین سادگی می تواند بسیار هوشمندانه طراحی شود و در خود برای مخاطب نکته ای جالب برای کشف قرار دهد
۱ - آیا این لوگو قابلیت تمایز (با لوگوهای دیگر) دارد؟ ۲ - آیا خوب دیده می‌شود؟ ۳ - آیا قابلیت انطباق (با موضوع کاری شرکت) را دارد؟ ۴ - آیا به خاطر سپرده می‌شود؟ ۵ - آیا جهان شمول است؟ ۶ - آیا به زمان وابسته نیست؟ ۷ - آیا ساده است؟
اصول بنیادین یک لوگو شامل شناخت و سادگی در معنی آن است.

ممکن است به مطالب زیر علاقمند باشید:
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.